A lovak takarmányozásának alapelvei

2024.03.18

A lovakat egyedileg kell takarmányozni a következő indokok miatt: 

  • emésztési és anyagcsere különbségek 
  • a különböző termelési- és teljesítménypotenciálok és -elvárások
  • egészségi állapot 
  • takarmányok hasznosítható táplálóanyag-tartalma
  •  táplálóanyagok kölcsönhatása 
  • klimatikus és környezeti tényezők
  • korábbi takarmányozás 

A takarmányszükségletet leginkább befolyásolja az élőtömeg, az életkor, a munkavégzés, a vemhesség, a laktáció, a növekedés, a fajta, a környezet, az egészségi állapot. A lovakat a pontos takarmányszükséglet megállapítása érdekében küllemi bírálatnak, illetve kondíciópontozásnak kell alávetni. A kondíciós pontok a következők: 1 – gyenge, 2 – nagyon sovány, 3 – sovány, 4 – mérsékelten sovány, 5 – közepes, 6 – mérsékelten elhízott, 7 – elhízott, 8 – kövér, 9 – extrém kövér.

Az 5-ös kondíciópont definíciója: a hát egyenes, nincs gyűrődés, nem áll ki a gerinc, a bordák szemmel nem elkülöníthetőek, de könnyen tapinthatóak. A faroktő körüli zsír puhán tapintható, a mar kereknek tűnik. A nyak és a váll törés nélkül kapcsolódik. Az optimális kondíció az életkor és a hasznosítás formájának függvénye, a legideálisabb a lovak 5-ös kondícióban tartása, Tenyészkancáknál, illetve tenyészméneknél megengedhető a 6-os, illetve a 7-es kondíciópont, azonban ez is csak fedeztetési idény előtt.

Készítették:

Denkinger Géza, Domahidy Gergely, Holló-Szabó Péter, Izing Simon, Jóźwiak Ákos , Kolozsvári Tímea, Kunsági Zoltán, Kutasi Orsolya, Marton Zsófia, Rőzséné Büki Etelka

( MgSzHK Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság ,SZIE ÁOTK Nagyállatklinika, Üllő ,Fejér Megyei MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság )