"Ha nincs pata, nincs ló!"

2025.01.10

A pata egészségével kapcsolatos problémákat gyakrabban okozzák a helytelen körmölés és a pata mechanikája, mint a takarmányozás, de ennek ellenére számos gyakori hiányállapot hatással van a paták állapotára és növekedésére. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk a pata szerkezetét felépítő anyagokat és az egészségének összefüggését a takarmányozással.

A képen lovunk, Elly patája, aki patkó nélkül versenyzik - egészséges patáihoz a HEVONEN ProJoint 3in1💙is hozzájárul

A bőr, a szőrzet és a paták ugyanazt a fő szerkezeti fehérjét – keratint – tartalmazzák, de nem minden keratin egyforma! Az embereknél eddig 54 olyan gént azonosítottak, amelyek egy-egy típusú keratin kódolásáért felelnek. A keratin, mint minden fehérje, aminosav-egységekből álló szál. Az alanin, glicin és a kéntartalmú cisztein (amely metioninból képződik) a keratin fő alkotó aminosavai. Az alfa-keratin az emlősök szöveteiben, például a hajban és a pata szarurétegében található leggyakoribb keratin. A béta-keratin keményebb, és elsősorban a rovarok külső vázában található, de kisebb mértékben emlősök szöveteiben, például az emberi körömben is előfordulhat. Az alfa-keratin csőszerű/hélix szerkezete a pata falában lévő szarutubulusok nagyobb szerkezeti egységeibe is átkerül.

A fő zsír a koleszterin-szulfát, amely egy poláris lipid. A sejthártyában található foszfolipidekhez hasonlóan ezek a molekulák is képesek kettős réteget alkotni. A "poláris" kifejezés azt jelenti, hogy a molekula egyik vége a zsírt, a másik vége a vizet kedveli. Ezek a molekulák úgy helyezkednek el, hogy zsírkedvelő/vízkerülő részeik egymás felé néznek, míg vízkedvelő fejeik a külső és belső környezet felé néznek. Más poláris foszfolipidek (például a ceramid család) is jelen vannak. A "puha" szaru – a fehér vonal területe – kevesebb zsírt és több szkvalént tartalmaz. A szkvalén a koleszterin előanyaga. Ennek a magasabb szintje ezen a területen arra utalhat, hogy hozzájárul a patafal koleszterintartalmához, vagy a magasabb szkvalénszint egy puhább, folyékonyabb csapdát képezhet a sejtek körül, lehetővé téve a növekvő patafal könnyebb lefelé irányulását. A különféle zsírok és viaszok kitöltik a keratinocyták – a keratint termelő sejtek – közötti teret. Ezek adják az egészséges pata külső rétegének természetes, sima tapintását és fényét.

Azok a lovak, amelyek étrendje nagyrészt szálastakarmányon alapul, valószínűleg nem szenvednek B-vitamin hiányban. Ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a gyenge pata minősége néha elégtelen B-vitamin bevitel jelzője lehet. Mivel a pata fala magas fehérjekoncentrációval rendelkezik, különös figyelmet kell fordítani a fehérje-anyagcserében leginkább érintett B-vitaminokra. Ide tartozik a biotin, a piridoxin, a folsav és a B12-vitamin. Nincs semmilyen bizonyíték a B12- vagy folsavhiányra lovaknál. A folsav kulcsszerepe miatt a nitrogén-oxid termelésében, amely létfontosságú az erek rugalmasságához, gyakran kiegészíthetjük ezt az inzulinrezisztens lovaknál, de egyébként a legkevésbé ismert B-vitamin a piridoxin. A lovak piridoxinszükségletét soha nem határozták meg vagy becsülték meg, ez megnehezíti a diétában a pontos adagolását. 

Az alábbi tápanyagok támogatják a pata szerkezeti anatómiáját:

  • Biotin: Ez a B-vitamin elengedhetetlen a keratin termeléséhez, amely a pata falának elsődleges szerkezeti fehérjéje. Kutatások szerint napi 20 mg biotin kiegészítés javíthatja a pata falának szilárdságát, vastagságát és általános minőségét. A biotinhiány gyakran gyenge fehér vonal vagy repedezett paták problémájával hozható összefüggésbe (NRC, 2007).
  • Cink: Nélkülözhetetlen nyomelem, amely támogatja a keratin képződését, a sejtnövekedést és a szövetek regenerálódását. A cinkhiány gyenge, puha patákhoz vezethet, amelyek hajlamosak a repedezésre.
  • Aminosavak: Az aminosavak, különösen a metionin és a lizin, a keratin fehérje építőkövei. A metionin, egy kéntartalmú aminosav, elengedhetetlen az erős, rugalmas pataszövethez, míg a lizin támogatja az általános fehérjeszintézist a növekedés és regeneráció érdekében.
  • Réz: A réz nélkülözhetetlen nyomelem, amely részt vesz a pata falában lévő kollagén- és elasztinrostok keresztkötéseinek kialakításában, ezzel hozzájárulva a szerkezeti integritás erősítéséhez és fenntartásához.

A patával kapcsolatos probléma esetén érdemes equine nutritionist-el konzultálni, hogy a ló étrendje komolyabb analízison menjen keresztül a hiányok felmérése végett. A HEVONEN💙 koncentrált tápjai mind tartalmaznak extra biotint és a ProCare 3in1💙kondicionáló lótáp emelt biotitszinttel, ami terapeutikusnak bizonyul, tehát abszolút előnyös lehet gyengébb pataszerkezettel rendelkező lovaknak is. Segítség esetén keresd fel a HEVONEN csapatát és analizáljuk a lovad étrendjét. 

Források:

Nutrient Requirements of Horses: Sixth Revised Edition. National Academies Press, Washington, D.C. 2007.

Zenker. W. et al., Histological and Physical Assessment of Poor Hoof Horn Quality in Lipizzaner Horses and a Therapeutic Trial with Biotin and a Placebo. Equine Veterinary Journal. 1995. 

Kellon, E.M., 2008. Feeding the hoof. [pdf] Available at: https://www.naturalhorsetrim.com/FEEDING%20THE%20HOOF,%20Dr.%20Kellon.pdf