Extrudálás
Az extrudálás olyan eljárás, mely alkalmas arra, hogy 5-15% nedvességtartalmú termékeket (szója, gabonafélék) kezeljenek, az ehhez szükséges energiához ne legyen szükség extra hőre (forró víz, gőz) fűtőkészüléken keresztül (szárazextrudálás). A takarmány extrudálásakor az alkotórészek a vízzel a komplett főzési folyamat alatt reakcióba lépnek úgy, hogy az extrudált anyagok vegyi és fizikai jellegében jelentős változások mennek végbe. A keményítő elkocsonyásítása extrudálással növeli az enzimek aktivitását. A keményítő szemcsék szétbontása gyorsítja az emésztést. Az extrudált gabonatermékeket a malacok, lovak, juhok, szarvasmarhák stb. takarmányaiban használják fel, mégpedig legtöbbször fiatal állatok részére az elválasztás előtt és után, amikor az enzim feldolgozó szervük még nincs teljesen kifejlődve.